По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на земеделието,

...
По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на земеделието,
Коментари Харесай

Танева: Няма изтичане на вода от язовир „Бебреш“ край Ботевград

По предписание на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, чиновници на „ Напоителни системи ” ЕАД направиха изключителна инспекция на Малка водно електрическа централа „ Бебреш ”. Инспектирана беше и цялата тръбопроводна мрежа и уреди на язовир „ Бебреш ”, посредством които се водоснабдява популацията на община Ботевград.

Комисията установи, че Малка водно електрическа централа „ Бебреш ” не работи и последния ден, в който е функционирал е 25.09.2018 година, оповестиха от „ Напоителни системи ” ЕАД.

На огледа участваха изпълнителният шеф на „ Напоителни системи ” ЕАД Снежина Динева, шефът на клон „ София ” Веселка Нинова, кметът на гр. Ботевград Иван Гавалюгов, кметът на гр. Правец Румен Гунински, и шефът на „ ВиК “ - София Никола Нитов.

Извършената на 02.01.2020 година инспекция от чиновници на „ Напоителни системи ” ЕАД на цялата тръбна мрежа на Напоителна система „ Ботевград ” установи спиране и затапване на водопровод, находящ се наоколо до бензиностанция преди гр. Правец в посока гр. Варна. Има тръбно отклоняване със спирателен кран, който все още на инспекцията не подава вода и е видно, че от него от дълго време не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен. От 2012 година по това отклоняване не се подава вода за промишлени потребности. Не е открито и съществуване на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец. Проверката демонстрира, че вода се подава единствено за потребностите на популацията и няма нерегламентирано приключване от основния водопровод.

Въпреки, че не е открито нерегламентирано приключване на вода е взето решение да бъде затапен основния водопровод, незабавно след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да няма подозрения в популацията за нерегламентирано прилагане на водни маси.

" Напоителни системи " ЕАД целогодишно следи равнището на язовир „ Бебреш “. Установен е повишен разход на вода от Малка водно електрическа централа „ Бебреш ” за интервала 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 година, за което тогава е осъществена инспекция от сдружението. Служители на клон " София " са подхванали незабавни дейности за прекъсване изразходването на водни маси заради неспазване на позволената от Басейнова дирекция „ Дунавски регион ” кота. Към посочения интервал, разрешителното за водовземане, което е издадено от Министерство на околната среда и водите на сдружението, притежател на Малка водно електрическа централа „ Бебреш ” е за 18 003 600 куб. м. годишно.

В него е избрана кота на най-ниско работно водно равнище от 490,48 м., под която норма не е позволено водовземане за потребностите на МВЕЦ-а. В интервалите 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 година водното равнище на бент. „ Бебреш ” е било под избраната минимална кота за водовземане, посочена в разрешителното от 490,48 м. По получена публична информация в " Напоителни системи " ЕАД от сдружението притежател на Малка водно електрическа централа " Бебреш ", разходваната вода е била употребена за профилактика на машините и оборудванията му. За осъществената инспекция е известена Басейнова дирекция „ Дунавски регион ” за предприемане на следващи дейности от тяхна страна
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР